sobota 15. června 2013

Vampýrská akademie - Recenze


A je to tady. Moje historicky první recenze je na světě. Bude to kniha Vampýrská akademie od Richelle Mead. Tuto knihu i autorku určit všichni znáte všichni moc dobře ;). Je to moje úplně první recenze, takže to nebude nejspíš nic moc, ale snad to pochopíte :). Co nejdříve plánuji recenzi na druhý díl Vampýrské akademie - Mrazivý polibek.

Kniha: Vampýrská akademie 
Díl v sérii: 1
Autorka: Richelle Mead
Počet stran: 300 stran
Nakladatelství: Domino
Anotace:  Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové.Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů.
Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství…



!!!Může obsahovat spoiler - Číst jen na vlastní nebezpečí :DD!!!

Vampýrská akademie

Rose a Lissa utekly z Vampýrské akademie a o dva roky později je dopadly strážci. Mezi nimi byl i hlavní hrdina příběhu - Dimitrij. Odvedli je zpět na akademii a musely dohnat vše co zameškaly. Rose chce být budoucí strážkyně a proto na tom musela zapracovat víc. Ředitelka akademie jí udělila přísná pravidla za to co provedla a jejím dozorcem se stal Dimitrij, později jí začal i doučovat to co zameškala. Po nějakou dobu cvičení se Rose s Dimitrijem sblíží a zamiluje se do něj, ale snaží se aby to ostatní na ní nepoznaly. Během toho také Rose zjistí že má s Lissou pouto, to znamená že jí může vidět co dělá, i když s ní přímo není, nebo taky pozná jak se právě cítí.
Lissa se během toho snaží postavit na svou stranu Moroje z královského rodu, proti Mie (je z nekrálovského rodu) a začne chodit se svým bývalým přítelem. Lissa se také sblíží s Morojem Christianem, jehož rodiče se dobrovolně staly Strigoji. Christian ovládá živel oheň.


Postavy :)
Mia


Celý příběh od prvního až do šestého dílu se vypráví z pohledu Rose. Je to dhampýrka (z poloviny člověk a z poloviny upír - vampýr). Vrhá se s průšvihu do průšvihu. Snaží se pořád něco vymýšlet (např. jak plánovala útěk z akademie) a hlavně se snaží chránit Lissu.
Lissa je morojská princezna z rodu Dragomiru. Je poslední svého rodu. Matka, otec i bratr zemřeli při autonehodě. Při této autonehodě zemřela i Rose, ale Lissa použila magii, aby ji vrátila ze světa mrtvých zpět a od té doby mají spolu pouto. Ale je jenom jednosměrné, takže Lissa nic nevidí. Celkem jsou čtyři živly - oheň, voda, vzduch a země + pátý živel éter, který ovládá jenom pár lidí.
Viktor Daškov
 

Například Soňa Karpová, bývalá učitelka na akademii ovládala éter, pak z toho zešílela a proto se jako jedna z mála stala Strigojkou, protože tak věděla že svůj živel utlumí a nebude ho moc používat. Éter patřil dříve mezi zakázané živly, ale teď už mezi ně nepatří. 
Dimitrij je strážce a také výborný učitel na Vampýrské akademii. Patří mezi nejlepší strážce, mezi ně patří také Rosseina matka Janine. Má ve tváři celkem přísný výraz, ale dokáže taky být veselý a smát se.
Mezi nepřátel v tomto díle patří Mia (ovládá živel vzduch) a později i Viktor Daškov - ovládá živel země (otec Natalie, která se nakonci knihy stala Strigojkou kvůli otci), který trpěl smrtící nemocí. Díky Lisse, která ovládá éter, ji donutil uzdravit a poté byl uvězněn za to co provedl. Mezi mé oblíbence této série patří Christian, který se zamiloval do Lissy, ale Lissa jako by to přehlížela. Až nakonci tohohle dílu se dají dohromady. Další můj oblíbenec tohoto dílu patří jednoznačně Mason, který se zamiloval do Rose. Rose o tom ví ale necítí k němu to samé, přitom mu nechce ublížit, protože to je její nejlepší kamarád.

Dhampýři, Moroje a Strigojové  - CO TO VLASTNĚ JE???

Dhampýři jsou z poloviny člověk a z poloviny vampýr (upír), nemusejí pít krev, vystačí si z lidským jídlem. 
Morojové jsou vampýři (upíři), kteří se musejí živit krví, buď od dárců - lidí nebo jim krev může dát dhampýr. Morojové přes den spí a v noci jsou vzhůru (mají obrácený systém). Sluníčko jim nevadí, ale dlouho na něm nevydrží. Dhampýři jsou jejich strážci. Mají často otce Moroje a matku dhampýrku. Protože dhampýři jsou mezi sebou neplodný. 
Strigojové vznikají dobrovolně (málo časté) nebo z donucení (častější). Již vytvořený Strigoj vypije buď Morojovi nebo dhampýrovi krev a ten se pak napije jeho krve. Okamžitě se z něj stává zlá a zabijácká stvůra. Strigojové totiž často při pití krve, vypijí dotyčnému všechnu krev a poté umírají. Strigojové se dají stříbrným kůlem nabitý všemi čtyřmi  živly a pak jim probodnou srdce. Nic jednoduchého to ale není, protože ze začátku musejí překonat Strigoje a poté probodnutí není nic lehkého. Vycvičeným strážcům to jde ale velmi dobře. !!Spoiler: V pátém dílu zjišťuje Rose že se dá Strigoj vrátit do původního stavu tzv. jaký byl, než se z něj stal Strigoj (Moroj, dhampýr). Stříbrný kůl musí být nabitý všemi čtyřmi živly a ten se pak nabije pátým živlem - éterem. Nevýhoda tohohle je že srdce musí probodnout sám uživatel éteru (takže Moroj, nejsou na to vycvičeni), aby pak byl z něho zase ten kdo byl dřív. Výhody: Strigojové by tak vymřeli a Morojové by už nemusely mít tolik strážců. Uživatelů éteru je ale málo na tolik Strigojů.!!

Mason


Moje dojmy :D

Kniha se mi líbila moc. Začátek byl celkem nudný a řikala jsem si jak to můžu být kniha která patří mezi nejlepší. Začetla jsem se a nechtělo mě to pustit. Když jsem jí dočetla hned jsem se pustila do dalšího dílu.



Hodnocení obálky 


Moje hodnocení


Hodnocení v procentech

88 %

3 komentáře:

  1. Kniha sa mi veľmi páčila od začiatku 8) celá séria je úplne super 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem zatím jen první díl, který mě neskutečně bavil a to jsem první viděla film (ten mám hrozně ráda). Nemůžu se dočkat až si přečtu i ty ostatní :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju za vaše komentáře!!! :)